Zwerfafval-project

Het zwerfafval-project is een samenwerking tussen B.O.C.K. en cultuurcoach Miranda van Bragt, in opdracht van de Gemeente Oosterhout. Zij willen zwerfafval extra onder de aandacht brengen en hopen door middel van allerlei projecten dit doel te bereiken. B.O.C.K. én Miranda hebben hier een aantal leuke, artistieke activiteiten en initiatieven voor ontworpen.

De eerste bijeenkomst stond in het teken van de ZAPpers. Dit zijn vrijwilligers die elke week een uur van hun tijd steken in het schoonhouden van hun straat/wijk/stad. Dit zijn bijzondere mensen en is een prachtig initiatief! Om deze groep vrijwilligers wat in het zonnetje te zetten, hebben Juul Langenberg (BOCK) en Miranda van Bragt samen met 4 kinderen een prentenboek gemaakt. Het boek gaat over een propje, wat eigenlijk een liefdesbriefje is, die gaat vliegen door Oosterhout. Het propje wordt achtervolgt door een groep kinderen. Samen komen ze langs allerlei Oosterhoutse landmarks. Propje is te koop bij de VVV in Oosterhout.

propje spiekpreview Ook is propje een kadootje voor alle Oosterhoutse basisscholen die mee doen met het afvalprikken in de week van Nederland Schoon. Propje wordt aangeboden met een kleurplaat én knipplaat. Ook is er de mogelijkheid poppenkastpoppen te lenen met daarbij behorend verhaal, om het thema in de klas nog even onder de aandacht te brengen, ook bij de aller kleinste!

Voor de hogere klassen was er ook de mogelijkheid in te schrijven voor een workshop, als dank voor de inzet met het prikken. Deze workshops bestaan uit het ontwerpen en maken van een rugzakje van afvalmateriaal, wat meteen gebruikt kan worden bij de prikactie. Ook wordt er van afval een nieuwe raamtuin gemaakt, wordt er muziek gemaakt met afvalmateriaal en geluidjesopgenomen én wordt er, met prikstok, een flashmob aangeleerd.

SAM_3906 SAM_3856

Deze rugzakjes en flashmob komen samen op zaterdag 28 maart. Op deze dag wordt namelijk een film opgenomen, die het verhaal van propje verteld in beeld. Een groepje vrienden gaan met hun rugzakje Oosterhout door en komen uiteindelijk terecht op de Markt, waar heel veel kinderen én volwassenen zijn. Plots ontstaat er beweging en begint het hele publiek spontaan te dansen!!

Voor iedereen die de flashmob mee wil doen, is er de gelegenheid om op zaterdag 28 maart om 14.30 uur aan te haken bij een workshop Flashmob. Je kunt hem echter ook zelf alvast instuderen via internet!! Klik hier!

Om 16.00 uur verzamelen we op de Markt bij de fietsenstalling en gaan we filmen!!

24 april is het moment dat we de film gaan vertonen. Dat gebeurt tijdens de zwerfafval-parade. In het winkelcentrum zullen diverse objecten, karren en installaties te zien zijn in het thema zwerfafval. Gedurende een maand kunt u deze parade bewonderen, achter de ruiten van de leegstaande winkelpanden. De film zal in de maand mei te zien zijn in de foyé van het Filmhuis op de Heuvel.

Meer lezen? Op het blog van Peter de Kock is meer te lezen over zijn ervaringen met het project! Lees hier!